Wie ben ik

Rien van Haperen Consultancy
Rien van Haperen Consultancy

 

Profiel

De passie voor de sport heb ik, na mijn periode als actief wedstrijdatleet, verder ontwikkeld als voorzitter bij ‘Prins Hendrik’ in Vught. Daarna in 1995 de functie aanvaard als bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie, waar ik in 2004 benoemd werd als directeur. Vanuit die hoedanigheid een aanzet gegeven tot het veranderproces van sportorganisatie naar een meer sportieve onderneming. In die periode werd, samen met de gemeente Amsterdam, ook de organisatie van de Europese Kampioenschappen atletiek naar Amsterdam gehaald. Een boeiend proces met concurrenten als Istanbul, Bydgoszcz en Split.

Als directeur van de Stichting EK Atletiek Amsterdam 2016  met een enthousiast team van uiteindelijk ruim 50 medewerkers en 1.750 vrijwilligers de ambitie ‘Athletics like never before’ gerealiseerd. De EK Atletiek was zowel sportief, organisatorisch als financieel uiteindelijk een succesvol evenement. Naast de sportieve kant kregen daarbij ook de economische en maatschappelijke impact volop aandacht.

Graag stel ik de kennis en ervaring, opgedaan in mijn lange carrière in de sport, ter beschikking aan andere sportorganisaties. Mijn kerncompetenties zijn strategisch inzicht met een bestuurlijke antenne gekoppeld aan bindend vermogen, empathie en resultaatgericht werken binnen strakke deadlines en budgetten.

Activiteiten

 • 2017 – heden:     Eigenaar Rien van Haperen Consultancy
 • 2017 – heden:      Voorzitter Vereniging Vrienden van de Atletiek
 • 2004 – heden:    Voorzitter Stichting Vrienden van Prins Hendrik
 • 2018 – 2021:      Voorzitter Vughtse sportclub Prins Hendrik
 • 2018 – 2020:     Partner v.o.f. Risk en Sport
 • 2017 – 2019:      Adviseur Stichting EK Cross Tilburg 2018
 • 2012 – 2016:        Directeur Stichting EK Atletiek Amsterdam 2016
 • 2004 – 2012:       Directeur Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie
 • 1995 – 2004:       Bestuurslid Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie
 • 1995 – 2004:       Beleidsadviseur Natuur & Milieu, Ministerie van LNV
 • 1995 – 2004:       Voorzitter Vughtse sportclub Prins Hendrik

Onderscheidingen

 • 2021; Erevoorzitter Vughtse sportclub Prins Hendrik
 • 2017: Officier in de Orde van Oranje Nassau
 • 2016: Vrienden Trofee van de Vrienden van de Atletiek
 • 2004: Erelid van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie
 • 1997: Erelid van de Vughtse sportclub Prins Hendrik
 • 1997: Sportpenning van de Gemeente Vught

Ellen van Langen, over Rien

Met veel plezier denk ik terug aan de jaren dat ik met Rien samen werkte. Vanaf 2005 toen ik bestuurslid werd van de Atletiekunie waar Rien directeur was. In de afgelopen jaren kreeg die samenwerking een nieuwe dimensie toen Rien directeur van de EK Atletiek in Amsterdam werd waar ik bestuurslid en ambassadeur zou worden. Het binnenhalen van dit EK Atletiek voor Amsterdam en meer nog voor Nederland was een uitdagend en bijzonder proces waarin Rien een doorslaggevende rol heeft gespeeld.

Rien wist door zijn enthousiasme en vasthoudendheid heel veel stakeholders succesvol te overtuigen dat we goud in handen zouden hebben met Amsterdam als host van de EK Atletiek. En dat bleek ook zo te zijn.

Als ik aan Rien denk, denk ik aan altijd klaar staan voor anderen,  kennis van zaken, mensen verbinden, ideeën vertalen in beleidsplannen. Daarnaast is Rien een aimabel mens waarbij voor mij altijd opvalt hoe buitengewoon attent hij is.

Ellen van Langen

Henk Stokhof, over Rien

Rien van Haperen is voor de gemeente Amsterdam een professionele en bijzonder plezierige partner gebleken. In aanloop naar het bid voor de EK Atletiek 2016 is die samenwerking vanaf wat mijzelf betreft begonnen in 2009. Op een wijze die al vooraf de contouren had van “like never before” (de slogan van de EK Atletiek)  hebben gemeente en Atletiekunie het bid samen opgesteld en gepresenteerd. En met groot succes. In november 2011 kreeg Amsterdam de EK toegewezen. De veelbelovende start heeft Rien meer dan waargemaakt. Collegiaal, redelijk, maar tegelijkertijd vasthoudend en bijna hardnekkig gericht op het doel – een succesvol EK Atletiek 2016 – wist Rien met verstand van zaken alle partijen in de goede stand te zetten tot grote tevredenheid van de gemeente Amsterdam. Het was een enorme co-productie waar Amsterdam en Nederland nog lang van zullen nagenieten, maar waarvoor Rien een groot deel van de credits op zijn conto mag bijschrijven.

Henk Stokhof, hoofd Sportbeleid & Ontwikkeling, gemeente Amsterdam