Rien van Haperen (PH) Officier in de Orde van Oranje-Nassau

VUGHT – Burgemeester Roderick van de Mortel heeft zaterdagmiddag 1 juli 2017 een hoge koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Rien van Haperen op het atletiekcomplex van ‘zijn’ Prins Hendrik in Vught. Uitgerekend dit weekeinde vindt bij PH een groots atletiekfeest plaats met in totaal zo’n 1.000 deelnemers: het NK juniorenatletiek. De misschien wel mooiste atletiekbaan van Nederland, die van Prins Hendrik aan het Stadhouderspark in Vught, vormt het decor voor dit driedaagse topevenement. Tot en met zondag worden de medailles verdeeld. Daarbij zal er zeker een aantal in Vught achterblijven. Tijdens dat sportieve feest werd Vughtenaar Rien van Haperen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Jawel!

Rien van Haperen - Officier in de Orde van Oranje Nassau

 

De 65-jarige Rien van Haperen was tot 2004 werkzaam als beleidsadviseur bij het Ministerie van LNV, tot 2012 directeur van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) en directeur van de Stichting EK Atletiek Amsterdam, dat vorig jaar plaatsvond in het Olympisch Stadion en een groot succes werd. Thans is de Vughtenaar nog eigenaar van ‘Rien van Haperen Consultancy’. Daarnaast heeft Van Haperen bijdragen aan het verder ontwikkelen van leiderschapsposities van vrouwen in de atletieksport door een internationaal project bij de Europese Unie op dat gebied te faciliteren. Maar ook de versterking van de organisatie van de internationale loopsport. Vanaf zijn aantreden als directeur heeft de Vughtenaar zich ingezet om een groot toernooi naar Nederland te halen. Met het bidbook ‘Athletics like never before’ en met een aantal gedurfde vernieuwingen, zoals de International Paralympics Challenge, is dat gelukt. Toen de KNAU en de gemeente Amsterdam het EK Atletiek toegewezen kregen, werd Van Haperen benaderd om de organisatie op zich te nemen. Het werd een uniek hoogtepunt. De Europese Kampioenschappen zijn voor de internationale atletiekgemeenschap een visitekaartje geworden voor Amsterdam en Nederland en tevens gerealiseerd binnen de vooraf gestelde financiële kaders. Het evenement trok liefst 125.000 toeschouwers.

Prins Hendrik in Vught vormt echter de (thuis)basis voor de 65-jarige Rien van Haperen. Hij was er bestuurslid, voorzitter en nog altijd vrijwilliger en voorzitter van de Stichting Vrienden van Prins Hendrik. Van Haperen was verantwoordelijk voor de atletiekafdeling van de club. Hij organiseerde (mede) jubileumvieringen, stond aan de wieg van diverse loopevenementen in de regio en legde de basis voor de aanhoudende groei van Prins Hendrik naar thans 2.000 leden. Verder was hij actief bij de uitbouw van het sportbeleid in Vught, memoreerde burgemeester Van de Mortel de lange staat van dienst van Rien van Haperen die hem ook koninklijke erkenning opleverde.

Bron:  LTV Nieuws, 1 jul 2017