Minister Schippers plaatst tijdcapsule in Olympisch Stadion

Amsterdam, 16 februari 2017

Symbolisch gebaar onderstreept een dopingvrije sport

De tijdcapsule met daarin een digitale oorkonde werd geplaatst in de Marathontoren van het Olympisch Stadion en afgedekt met een speciale plaquette. Het is een symbolisch gebaar gericht aan alle sporters die zelf een medaille zijn misgelopen omdat de concurrenten doping gebruikten. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport sprak zich vandaag duidelijk uit over het blijven schenken van aandacht aan een dopingvrije sport.

Afzenders van de oorkonde zijn, naast het ministerie van VWS, ook sportkoepel NOC*NSF, de atletencommissie en de Nederlandse Dopingautoriteit. De bijeenkomst werd gevolgd door een lunchbijeenkomst namens het ministerie voor sporters die in 2016 wereldkampioen werden.  Zij werden in de ‘1928 Room’ van het stadion  persoonlijk toegesproken door de minister.

Het symbolische gebaar is onderdeel van de aanpak van de Rijksoverheid om eerlijke, respectvolle en gelijkwaardige sportcompetities na te streven. De integrale aanpak is toegelicht op www.dopingvrijesport.nl, de letterlijke tekst op de oorkonde staat onderaan dit persbericht.

Boodschap voor nieuwe sportgeneratie
In het Olympisch Stadion werden eerder oorkondes ontdekt waarin voorgangers een  boodschap ‘voor het nageslacht’ hadden achtergelaten. Bekijk hier het beeldmateriaal van de vondst van de laatste koker, die sporthistoricus Jurryt van de Vooren ontdekte in 2012.  Die bewuste koker werd na de Olympische Spelen van 1928 in de marathontoren van het Olympisch Stadion verstopt en is vooral een blijk van trots op het verloop van die Olympische Spelen.  Het Olympisch Stadion en mede-eigenaar Bouwinvest besloten in 2012 om de inhoud van de koker – de oorkonde, een set herinneringsmedailles en een serie Olympische postzegels – een passende plaats te geven in het Olympisch Stadion.

Eerbetoon op historische grond
In het Olympisch Stadion is eerbetoon aan sport én aan de sportkampioenen een belangrijk onderdeel van de activiteiten. In de Wall of Fame worden iedere twee jaar de Olympisch kampioenen met een Nederlandse nationaliteit, bijgeschreven op glazen plaquettes. Een traditie die sinds 1928 in ere is gehouden: de Wall of Fame is voor alle bezoekers te zien in de poort van het Olympisch Stadion.  De kampioenen van alle disciplines van de Spelen die in Amsterdam plaatsvonden, worden geëerd op een herinneringsplaquette aan de zijde van de Koninklijke opgang van het stadion.
Tekst op de oorkonde:

Amsterdam, 16 februari 2017

Ze hebben er keihard voor getraind, er alles voor opgegeven, jarenlang. Dan net naast de winst grijpen, is zuur. Vooral als blijkt dat de concurrent doping heeft gebruikt. Sporters rekenen op een eerlijke strijd om de medailles. Een competitie waarin iedereen op eigen kracht het beste uit zichzelf haalt.

In aanwezigheid van de Nederlandse wereldkampioenen 2016 brengen wij een eerbetoon aan de onbekende medaillewinnaar die eremetaal is misgelopen door het dopinggebruik van een tegenstander.

Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sportfederatie

NOC*NSF Atletencommissie

Dopingautoriteit

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport